MOUČNÍKY
Babiččiny trubičky
Ingredience
těsto: 400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1 lžička kakaa, 1 vejce, 250 g hery
poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku
Postup
Na vál prosijeme mouku, cukr a kakao. Přidáme ořechy, promícháme a uděláme důlek, do kterého rozklepneme celé vejce. Tuk nasekaný na kousky rozmístíme kolem důlku. Vypracujeme těsto. Rozválíme na tenko a podle pravítka nařežeme pruhy tak široké, jak dlouhé chceme trubičky (dělám 5 cm, jde to pěkně kolečkem na pizzu). Na kraj pruhu položíme kovovou trubičku a otáčíme ji i s těstem. Až je celá obalená, odřízneme těsto od zbývajícího pruhu a trubičku s těstem položíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 180 - 190°C asi 10 minut. Trubičky sundáváme z kovových trubiček ještě horké, jde to dobře (pozor, kov chytat přes utěrku - pálí!!!). Konce vychladlých trubiček máčíme v čokoládové polevě (kdo chce, může namočit do polevy celé) a na mřížce necháme zaschnout. Nakonec trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku libovolným krémem nebo pařížskou šlehačkou. Trubičky je možné upéct dopředu, plníme až co nejtěsněji před konzumací.
1 dávka - cca 110 trubiček
Maminčiny perníčky
Ingredience
500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 3 celá vejce, 100 g rozpuštěněho vlahého medu, 50 g másla, lžička zažívací sody, lžička skořice, asi 3 hřebíčky, 1 lžíce anýzu, 1 - 2 nové koření, citrónová kůra, 1 vejce na potření
Postup
Prosejeme mouku a sodu a přidáme všechny další přísady. Vypracujeme těsto. Uložíme do mikrotenového sáčku do ledničky a necháme odpočívat 1 - 2 dny. Pak těsto po částech rozvalujeme, vykrajujeme různé tvary a klademe na plech s papírem na pečení, dáváme dál od sebe. Dáme do hodně vyhřáté trouby, za chvíli zmírnit. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout na rovné podložce. Libovolně ozdobíme.
Místo uvedeného koření lze použít lžíci hotové směsi koření do perníku. Když si ho ale pomelu sama, perníčky jsou voňavější.
Horalkové kuličky
Ingredience
250 g másla, 150 g moučkového cukru, 8 ks oplatek Horalky (po 50 g), 3 lžíce kakaa, 100 g mletých lískových oříšků, 4 lžíce rumu, mleté ořechy na obalení
Postup
Změklé máslo utřeme s cukrem a vmícháme všechno ostatní. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky, které obalíme mletými ořechy a uložíme do košíčků. Dáme do ledničky ztuhnout.