Lázeňská léčba u Parkinsonovy choroby

15.04.2011 21:49

Parkinsonova choroba je chronické onemocnění, které je stávající léčbou léčitelné, ale nevyléčitelné.

To znamená, že s omezeními plynoucími z příznaků choroby se pacienti potýkají po celou dobu, kterou prožívají se svou nemocí.

Základem terapie choroby je farmakologická léčba, tedy podávání léků, které zmírňují příznaky onemocnění.Používané preparáty se v průběhu choroby mění, ale základ mají společný – mírnit příznaky nemoci tím, že nahrazují chybějící    dopamin, který již mozek není schopen tvořit. V poslední době vstupují do popředí i chirurgické metody.

Nedílnou součástí léčby je rehabilitace. V tomto ohledu hraje velkou roli Společnost Parkinson, p.s. tím, že organizuje pravidelná cvičení, rekondiční pobyty apod.

V tomto textu se budeme  krátce věnovat lázeňské léčbě. Komplexní lázeňskou léčbu (tedy plně hrazenou  zdravotní pojišťovnou). Lze poskytnout pouze jedenkrát. Je nutné doporučení neurologa, vlastní návrh pojišťovně pak napíše obvodní lékař. Lázeňský pobyt se pak uskuteční do tří měsíců od vystavení návrhu. Bohužel , i když pak v lázních ošetřující lékař navrhne pacientovi léčbu opakovat, je možné další pobyt uskutečnit jako příspěvkový,to znamená, že si pacient musí část pobytu hradit ( ubytování a stravu) . Z odborného hlediska je lázeňská léčba indikována v časném a středně pokročilém stadiu nemoci.Pacienti ve velmi pokročilém stadiu, špatně pohyblivý, již lázeňskou léčbu

podstoupit nemohou.

Jaká je  náplň lázeňského pobytu? Tu stanoví individuálně lázeňský lékař při první prohlídce.

Tělesná výchova tvoří jeden z pilířů lázeňského pobytu. Většinou se jedná o skupinové cvičení. Jedná se  o řadu cvičebních úkonů. Mohou být doplněny hudbou, kolektivními hrami atd. Pacienti hybných nebo  s těžším postižením hybných nebo přidružených onemocnění však vyžadují individuální  přístup a cvičí samostatně s rehabilitačním pracovníkem.

Cvičení v bazénu je nejoblíbenější., kde voda nadnáší Cvičení probíhá  u zdatnějších pacientů pod dohledem rehabilitační sestry.

Perličkové nebo uhličité koupele snižují ztuhlost svalů a celkově uvolňují.

Masáže – lokální masáže snižují svalové napětí, ulevují od bolesti zad a také zlepšují krevní oběh.

Vhodné jsou tepelné masáže- aplikace parafinu nebo soluxu uvolňuje ztuhlé svaly.

Lázeňský pobyt však nezlepšuje jen fyzickou, ale i  psychickou kondici. Pacienti mají možnost se vzájemně setkávat, konzultovat své problémy, navazovat nové kontakty i přátelství.

Samozřejmou SOUČÁSTÍ PROGRAMU BĚHEM POBYTU JSOU KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE – KONCERTY, PŘEDSTAVENÍ UMĚLCŮ, ZÁBAVY. A konečně řada  pacientů využije pobyt k poznání okolí formou procházek, které by neměly být vyčerpávající a nemají rušit léčebný program.

Velmi dobrou pověst mají lázně  KLIMKOVICE. Jedná  se o lázeňský areál v severomoravském kraji.Není to sice klasické lázeňské město, ale areál je velmi dobře vybavený a moderní