Z KUCHYNĚ

RADY NAŠICH BABIČEK

*Aby se namražená cibulka nepřipálila zlehka jí před smažením vyválíme v mouce.Navíc bude i pěkně křupavá.*

*Nepříjemný pach kapra odstraníme tak,že ho velmi důkladně zvenku i zevnitř omyjeme v silném solném roztoku pokapeme citrónem a necháme v chladu alespoň hodinu odležet*

*Zbylý bílek můžeme nechat na talířku usušit a pak vložit do ledničky.Budeme-li ho chtít použít,stačí na něj nalít 2 lžíce vody a on opět nabobtná.*

*Aby nám chléb tak snadno nevyschl a neplesnivěl položíme ho na dřevěné prkénko a přikryjeme kameninovou mísou.Můžeme ho také zabalit do čisté utěrky*

*Jaternice při opékání nepuknou a nebudou prskat,když je před tím na chvíli smočíme ve studené vodě.*

*Koláče z kynutého těsta budou vláčnější a chutnější,když při jejich přípravě část mléka nahradíme kefírem.*

*Aby byly ovocné knedlíky chutnější přidáme do vody ve které je vaříme trochu rumu nebo vanilkového cukru.*

*Pachu při vaření rýže se snadno zbavíme,když k rýži přidáme jednu oloupanou cibuli do které napícháme několik hřebíčků.Cibule rýži ochutí a hřebíček zlikviduje nepříjemný zápach.*

*Salám se lépe oloupe pokud ho necháme nejprve 30 minut ponořený ve studené vodě.*

*Bramborové těsto snadno rozválíme aby se nelepilo na váleček,když váleček potřeme tukem.*

Kynuté buchty budou vláčnější, přidáme-li do těsta jeden vařený brambor.

Krásné žluté buchty budeme mít, pokud při přípravě těsta přidáme do mouky půl balíčku vanilkového pudinkového prášku.

Těsto na buchty můžeme promísit s trochou citrónové šťávy nebo lžičkou octa. Tím získají buchty náležitou křehkost a vláčnost.

Aby byly křehké, můžeme potřít buchty ihned po vytažení z trouby máslem