Parkinsonova nemoc

21.02.2011 21:55

RADY PACIENTŮM , KTEŘÍ MAJÍ PARKINSONOVU CHOROBU A JEJICH RODINÁM PRO BĚŽNÉ DENNÍ AKTIVITY

 

 

 

Jsou pouze dvě možnosti:  VZDÁT SE NEBO BOJOVAT . Naučit se s nemocí žít a bojovat proti tělesným a duševním obtížím je stejně důležité jako veškerá léčba.

 

Parkinsonova nemoc přináší v průběhu svého rozvoje pacientům řadu problémů a omezeni. Míra obtíží nemusí vždy být přímo úměrná závažnosti jednotlivých  příznaků, závisí na odhodlání a vůli pacienta, na jeho povaze a osobnosti, na způsobu přijetí chronického onemocnění. Některý příznak může být pro jednoho pacienta zdrojem utrpení a pro jiného je stejný příznak o stejné intenzitě dobře psychicky zvládnutelný.

     Mnoho záleží na konkrétním vztahu pacienta s lékařem, na míře důvěry v něj i ve vlastní síly  a ve svou schopnost adaptace. Lékař nemůže svou snahu při léčbě pacienta omezovat pouze na podávání léků k potlačení příznaků. To, zvlášť v pozdních stádiích nemoci, často není možné či má jen částečný efekt.

     Nedílnou součástí rozvahy lékaře by měl  být fakt, že postižením trpí nejen pacient,ale všichni jeho blízcí, kteří s ním žijí. Proto je vhodné a žádoucí mluvit nejen s pacientem, ale i s jeho rod. Příslušníky a ptát se také jich po hlavních problémech,

Které nemoc přináší do jejich soužití.

 

OBECNÉ ZÁSADY PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY JSOU:

-podporovat soběstačnost pacienta

-pomáhat pouze tehdy,když je jasné,že pacient sám není výkonu schopen

-nepospíchat, respektovat potřebu  více času na jednotlivý výkon (stres vždy pohybové aktivity zhorší)

-přizpůsobit denní režim možnostem pacienta

-nevyřazovat pacienta a sebe ze společenského života

-podporovat fyzické aktivity pacienta (cvičení, procházky atd.)

-neznevažovat obtíže pacienta, nicméně si být vědom, že nadměrný soucit pacienta oslabuje a vhání jej do pasivity

 

     Snaha o pokud možno největší soběstačnost pacienta je základní každodenní úkol. Naučit se s nemocí žít a bojovat proti  tělesným i duševním obtížím je stejně důležité jako veškerá medikamentózní léčba. V režimu dne je především nutno počítat s tím, že každý výkon(oblékání, hygiena, jídlo apod.) zabere větší množství času. Pacient s parkinsonovou nemocí není obvykle schopen pohybovat se stejně rychle jako zdraví příslušníci rodiny. To ovšem neznamená, že není schopen toho  či onoho výkonu. Potřebuje na něj pouze více času.