PŘÍZNAKY

25.02.2011 21:04

Parkinsonova choroba  - příčiny

U lidí trpících tímto onemocněním odumírají buňky v oblasti mozku nazývané bazální ganglia a přestávají produkovat dopamin - látku, která se účastní přenosu vzruchu mezi jednotlivými nervy. Nedostatek dopaminu je příčinou progresivní ztuhlosti, třesu a ztráty svalové koordinace, které jsou pro tuto chorobu typické. Ve většině případů nelze stanovit příčinu onemocnění, i když je známé, že v malém počtu onemocnění mohou být původcem virové mozkové infekce, antipsychotické léky, dlouhodobá expozice herbicidním látkám nebo některé toxiny.

Jaké má příznaky Parkinsonova choroba

• třes nebo chvění končetin a svalová ztuhlost
• pomalá až šouravá chůze
• slintání, řídké mrkání
• potíže s polykáním a mluvením
• inkontinence moči a zácpa
• úzkostný stav, deprese, někdy zmatenost a ztráta paměti

Jaké doplňky užívat na onemocnění Parkinsonovou chorobou

Každý, kdo trpí tímto onemocněním, musí být pod přísným lékařským dohledem a nesmí užívat žádné doplňky, aniž by se poradil se svým lékařem.
Multivitaminové a multiminerální přípravky užívané společně s doplňky uvedenými v tabulce mohou pomoci zmírnit nebo zpomalit vývoj příznaků, zvláště užívají-li se v časných stadiích onemocnění. Výsledky je možné pozorovat asi během osmi týdnů, ale doplňky je nutné užívat dlouhodobě. Lze je užívat jednotlivě nebo v kombinaci, ale jen po poradě s lékařem. Některé z nich - například vitamin B6 - mohou nepříznivě reagovat s klasickými léky na Parkinsonovu chorobu. Většina doplňků včetně vitaminu B6 působí zvyšování produkce mozkové chemické látky dopaminu, jejíž hodnoty jsou u lidí s tímto onemocněním často vyčerpány. Koenzym Q10 a NADH (nikotinamidadenindinukleotid), příbuzný s vitaminem B niacinem, vitamin E a vitamin C jsou antioxidanty, které pomáhají chránit buňky, včetně buněk produkujících dopamin. Vitaminy C a E mohou být zvláště účinné u nemocných, kteří ještě nezačali užívat klasické léky Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje vyživují nervovou tkáň a to může zvyšovat hladinu